Muğla endemik bit türleri açısından oldukça zengin.
Bir çırpıda sayılabilecek türler şöyle:
Onopordum Caricum
Dünyada yalnız Muğla(Köyceğiz, Datça ve Marmaris) çevrelerindeki alçak arazide, tarla içi ve aralarında yetişen, adını yörenin eski adından almış bir diken türü.
Globularia Dumulosa
Kalker kayalıklarında yetişen, yastık formunda, üzerinde yaşadığı kayanın yüzüne kaplayan bir bitki
Cyclamen Trochopteranthum(Domuztopalağı)
İlkbaharda karların kalkmasıyla birlikte dağları süsleyen, yöreye has bitki türü. Yörede domuzturbu, deve tabanı, yer somunu gibi isimlerle de anılıyor.
Campanula Fruticulosa(Çan çiçeği)
Muğla dağlarının yükseklerinde kaya üzerinde rastlanan bir kaya bitkisi
Sternbergia Candida(Çakıl Nergisi)
Fethiye çevrelerine özgü, başka hiç bir yerde doğal olarak yetişmeyen, erken çiçek açan, kokulu bir bitki. Güneybatı Toros’larda bin yıldır yaşlı Lübnan sedirlerinin gölgesinde, Mar aylarında açar. Sternbergia ailesinin beyaz çiçekli tek örneği.
Liquidambar Orientalis(Güllük ağacı)
Nefes darlığını giderir. tütsü olarak kullanılır. Doğal ortamda, nehir vadileri ve sahillerde yaşayan endemik bir ağaç türü. Nemli ve sıcak iklimi, arazi yapısı bakımından da volkanik, toprak bakımından killi, kumlu, kalkerli ve yeşil serpantinlerden oluşan kahverengi-kırmızı tereosa rengindeki gevşek, besin açısından zengin toprakları sever.
Ek olarak, Ada çayı, Muğla ve Aydın kıyılarındaki ormanlık alanlarda yetişen Sığır Kuyruğu, Kuşadası ve Ortaklar çevresinde yetişen çan çiçeği, Muğla, Aydın, Ödemiş ve Orta Toroslarda görülen dikenli papatya, Muğla ve İzmir sahillerinde yetişen yüksük otu,Muğla Sandras Dağları’nda yetişen peygamber çiçeği ve Datça’da daha önce sadece Girit Adası’nda endemik olarak bulunduğu sanılan yeni bir endemik hurma türü (Phoenix theoqhrasti) de sayılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder