7 Mayıs 2011 Cumartesi

Amanos'ta 6 Yeni Endemik Bitki Bulundu  

Botanikçilerden Amonos’a çıkarma

Türkiye’nin önde gelen botanikçileri Amanos’ta keşfe çıktı. Bir hafta boyunca bölgede incelemelerde bulunan bilimadamları 6 yeni endemik bitki türü buldu.
ADANA - Aralarında TEMA Vakfı Başkanı Nihat Gökyiğit’inde aralarında bulunduğu Türkiye’nin önde gelen botanikcileri Osmaniye-Gaziantep arasındaki Amanos Dağları’nda bir hafta süreyle incelemelerde bulundu. Çalışmalarda 6 yeni endemik bitki türü bulundu.

Amanosların bin 500 rakımlı Kaypak Bölgesi’nde incelemelerde bulunan ekipten TEMA Vakfı Başkanı Nihat Gökyiğit, Türkiye’de ormanların % 93’nün doğal orman olduğunu, bunun için doğal ormanların endemik türler açısından zengin alanlar olduğunu belirterek, Avrupa’daki ormanların sadece % 1’nin doğal orman olduğuna dikkat çekti.

Nihat Gökyiğit, Türkiye’de 3 bin 100 olan endemik bitki çeşidinin tüm Avrupa kıtasında 3 bin civarında olduğunu belirterek Türkiye’nin üç iklimi bir arada bulunduran ender bir coğrafya olduğunu ifade etti.

Gökyiğit, “Okyanus, Kara ve Akdeniz ikliminin bir arada yaşandığı ender ülkelerden birisi olan Türkiye’de 3 bitki örtüsü bulunmaktadır” dedi.
ALTI YENİ ENDEMİK BİTKİ TÜRÜ BULUNDU İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Ankara Gazi ve Eczacılık Fakülteleri ile Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyeleri ile birlikte Amanoslarda incelemelerde bulunan TEMA Vakfı Başkanı Gökyiğit, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girdiğinde Avrupa’nın bir anda endemik bitki çeşidinin iki katına çıkacağını belirtti.

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli’nin bölgede yaptığı çalışmalar doğrultusunda, Amanoslara geldiklerini belirten İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuna Ekim, Amanosların Endemik bitki çeşitliliği yönünden zengin bir bölge olduğunu söyledi.

Ekim, “Burada 7 günden bu yana yaptığımız araştırmalarda 6 yeni endemik tür bulduğumuzu tahmin ediyoruz, örnekleri alıp inceleyeceğiz, ama ilk tahminlerimiz bu türlerin dünya botanik literatüründe hiç olmayan örnekler olduğu yönünde” dedi.

Sonbahar’da Belçika’da yapılacak Avrupa Birliği Ülkelerinde Çevre, Orman ve Endemik Bitki Türleri konulu toplantıya TEMA Vakfı da davet edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder