7 Mayıs 2011 Cumartesi

BİLİMSEL OLARAK ENDEMİK BİTKİLER

Türkiye endemik bitkileri ve florasıyla dünyanın önde gelen ülkeleri arasında


Muğla Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi'nce Türkiye, Endemik Bitkileri ve Korunmaları konulu bir konferans yapıldı. Konferansa konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan SEÇMEN katıldı.
Prof. Dr. Özcan SEÇMEN konuşmasında, Türkiye'nin gerek bitki florası, gerekse böcek, balık, sürüngen, kuş ve memeli hayvan türleri zenginliğiyle dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığını söyledi. Bir ülkedeki farklı türdeki canlıları topluca biyolojik çeşitlilik olarak değerlendiren Prof. SEÇMEN, Türkiye'nin coğrafi konumu, farklı topoğrafyasıyla, iklim ve toprak yapısının, zengin bir jeolojik çeşitliliği oluşturduğunu kaydetti.
Konferansta, Türkiye'nin 8715 türde 10 bin 400 takson bitki florasına sahip olduğu belirtilirken; bitki florası sayısının Suriye'de 3500, İran'da 7000, Bulgaristan'da 3300, Almanya'da 2500 ve İngiltere'de 2000 olduğu kaydedildi.
Türkiye'nin endemik bitki türleri yönünden de özel bir zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Prof. SEÇMEN, bir yerde bulunan bitkiler listesinin Flora, bitkilerin farklılaşma alanları çok özel ve sınırlı ise bu bitki türlerinin de Endemik diye adlandırıldığını söyledi.
Ülkemizdeki endemik türlerin başında, sadece Muğla sahil şeridiyle Çine Çayı çevresinde yetişen sığla ağaçları geliyor. Yine endemik türler arasında İzmir'den Muğla kıyılarına kadar dağların kayalıkları arasında yetişen ada çayı, Muğla ve Aydın kıyılarındaki ormanlık alanlarda yetişen sığır kuyruğu, Kuşadası ve Ortaklar çevresinde yetişen çan çiçeği, Muğla, Aydın, Ödemiş ve Orta Toroslarda görülen dikenli papatya, Muğla ve İzmir sahillerinde yetişen yüksük otu, Muğla Sandras Dağları'nda yetişen peygamber çiçeği gibi bitki türleri de bulunuyor. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan SEÇMEN, Muğla'nın Köyceğiz İlçesi yakınındaki Sandras Dağı'nın çok sayıda endemik bitkinin bulunduğu dünyadaki ender yerlerden biri olduğunu, sahip olunan zenginliklere dikkat edilmesi gerektiğini, yabancıların bu gibi yerlerde resim çekme, araştırma yapma gibi bahanelerle, endemik bitkilerin köklerini ve tohumlarını kendi ülkelerine götürdüklerine de dikkati çekti.
Prof. Dr. Özcan SEÇMEN konuşmasının sonunda Türkiye'de özellikle nesli tükenmekte olan bitki türlerinin korunmasına büyük önem verilmesi gerektiğini belirterek, orman yangınlarıyla çok sayıda endemik bitkinin neslinin tükendiğini, o nedenle orman yangınlarına karşı tüm kişi ve kuruluşların azami duyarlılığı göstermelerini istedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder